Шукати в цьому блозі

середу, 19 серпня 2020 р.

Зі святом – Яблуневим спасом!

 

                                            

      19 серпня, віряни святкують Яблучний Спас, або як ще називають це свято Преображення Господнє. За звичаєм, на Яблучний Спас освячують яблука, груші, виноград, сливи, мед. Також можна святити жмут колосся жита і пшениці, таким чином прославляючи різноманітне багатство природи.  У народі є така приказка: "Яблучний Спас – пішло літо від нас". Саме після другого Спасу можна вже відчути перший подих осені, свіже прохолодне повітря.  За прикметами, цього дня не можна вбивати комах і проганяти їх, адже вважається, що якщо на руку двічі сіла муха, то весь рік людину буде супроводжувати удача.
       На Яблучний Спас заведено запікати яблука, пекти пироги і млинці з яблуками. З яблук також можна приготувати компот і варення.  З давніх-давен вважалося, що яблука, вжиті на Яблучний Спас, приносять здоров’я і достаток. Також на свято варто збирати урожай, адже за народною традицією, урожай, що залишився після Спаса, вже не принесе користі здоров’ю.
        Яблучний Спас називають днем зустрічі осені і перетворення природи. Народні прикмети говорять, що 19 серпня можна передбачити погоду на наступний сезон. Якщо день сонячний і безхмарний, то осінь буде сухою, а якщо дощовий, то варто чекати осінь мокру. А ось ясний день віщує морозну зиму з хуртовинами. Поживемо – побачимо!     

        Для відвідувачів Біликівська сільська бібліотека підготувала виставку – смаколик «Спаса зустрічаємо – фруктами всіх пригощаємо».

      З літнім святом поспішаємо привітати вас – настав день Преображення, Яблучний наш Спас! І смакують яблучка старі і дітвора. Ми бажаємо вам здоров’я, миру і добра!

 

                                                      Наталія Ганженко.

                                             Бібліотекар Біликівської сільської бібліотеки – філіалу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Василь Шевчук

        Цього року 30 квітня український письменник Василь Андрійович Шевчук відзначає – 92 рок и від дня народження. До цієї дати  хочемо ...