Шукати в цьому блозі

пʼятниця, 21 жовтня 2022 р.

Пилип Орлик

    Пилип Орлик – народився 21 жовтня 1672 року. Один із найвизначніших українських державно-політичних діячів козацької доби, гетьман України в еміграції, сподвижник і продовжувач  справи гетьмана Івана Мазепи.

    Серед гетьманів України його постать виділяється не лише тим, що свою гетьманську діяльність він мусив здійснювати за межами України, а й тим, що Пилипу Орлику належить авторство першої в Європі державної конституції. Відомий вітчизняний історик В. Крупницький зазначав, що, «безперечно, Орлик був видатним українським державником.     

   На його прапорі була виткана незалежна й соборна Україна... Його енергійна, вперта та невтомна праця не могла залишитися без наслідків. Вона зберегла нам традиції, створила певні зв'язки з Європою. Ці традиції, хоч і запорошені порохом минулого, знову виходять наперед і дають ще раз нагоду вдумливому українцеві задуматися над долею своєї батьківщини». 

Немає коментарів:

Дописати коментар

"До дня пам'яті та примирення"

       8 та 9 травня відзначаються Дні пам'яті та примирення, присвячені пам'яті жертв Другої світової війни.        Перемога на...