Шукати в цьому блозі

вівторок, 12 грудня 2023 р.

Микола Хвильовий.

    13 грудня виповнюється 130 років від дня народження Миколи Хвильового (1893-1933), українського поета, прозаїка, публіциста, критика. З цієї нагоди і було проведено поетичне читання «Непереможна і єдина читацька Україна».

    Микола Хвильовий, справжнє прізвище якого Фітільов, народився 13 грудня 1893 року на території сучасної Сумської області в селищі Тростянець.

      Навчався в початковій школі, потім у Богодухівській гімназії. Записався добровольцем на фронт під час Першої світової війни. Життя в окопах, серед пересічних солдат, сформувало його демократичні, частково й більшовицькі симпатії. Рядовий Фітільов займав активну політичну позицію, був членом полкової ради солдатських депутатів, делегатом армійського з’їзду. Саме в період військової служби Микола зблизився з представниками українських національних партій.

      Весною 1921 року він оселився в Харкові, де розпочав нове життя — вже під псевдонімом Миколи Хвильового. Саме там Хвильовий почав літературну кар’єру, випустивши дві збірки віршів, — «Молодість» і «Досвітні симфонії». Друкувався в газетах і журналах («Штабель», «На сполох»).

      Був одружений із Юлією Уманцевою, в якої була донька від першого шлюбу — Любов. Хвильовий сприймав її як рідну і ніжно називав Любистком.

     Число «13» фатальне у житті Миколи Хвильового. Тринадцятого він народився і помер.

Немає коментарів:

Дописати коментар

"До дня пам'яті та примирення"

       8 та 9 травня відзначаються Дні пам'яті та примирення, присвячені пам'яті жертв Другої світової війни.        Перемога на...