Шукати в цьому блозі

середа, 21 квітня 2021 р.

Успішний і незалежний.

        Андрій Курков народився у 1961 році  у російському селі Будогощ Ленінградської області 23 квітня. З раннього дитинства живе у Києві. Після школи працював завклубом, завідувачем бібліотеки в санаторії в Пущі-Водиці, діловодом тощо. Також закінчив курси перекладачів японської мови в Інституті інформації. 1983 — закінчив Київський державний педагогічний інститут іноземних мов. Працював випусковим редактором багатотиражки Київського політеху, редактором видавництва «Дніпро». У віці 24-х років пішов служити на альтернативну службу: з 1985 до 1987 служив охоронцем в Одеській виправній колонії.

         Працював сценаристом на кіностудії О. Довженка, викладав у Белл Коледжі (Кембридж, Англія). З 1988 член англійського ПЕН-клубу. Член Спілки кінематографістів України (з 1993) та Національної спілки письменників (з 1994). З 1998 — член Європейської кіноакадемії. З 1998 — постійний член журі премії Європейської кіноакадемії «Фелікс». У 2011 входить до складу журі літературного конкурсу «Юне слово». Одружений з ірландкою Елізабет Шарп (консультант у Британській раді в Україні), виховує трьох дітей.

       Андрій Курков є автором понад 20 книг, серед яких як дорослі романи, так і казки для дітей. Курков також є автором понад 20 сценаріїв для художніх та документальних фільмів. Книги Куркова перекладені 36 мовами. Найбільше книжок перекладено німецькою (для Австрії, Німеччини, Швейцарії). Також велику кількість його творів перекладено французькою, англійською, та українською.

       Біликівська сільська бібліотека до 60 років від дня народження поета підготувала виставку – портрет « Народження нового без стресу не буває».

       Андрій Курков – унікальний письменник. Він практично сам заповнює нішу відомих російськомовних українських прозаїків, будучи до того ж одним із найбільш знаних за кордоном наших сучасних авторів. Тому оминути увагою його найновішу книжку вкрай складно. Особливо зважаючи на тематику і назву, яка сама так і промовляє: куди, мовляв, ще актуальніше?

                                                                                           Наталія Ганженко.

Немає коментарів:

Дописати коментар

9 травня – День Європи

     Цьогоріч Україна відзнача є День Європи разом із країнами Європейського Союзу – 9 травня. Адже ми - частина родини європейських держ...