Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 21 лютого 2020 р.

«Тож плекаймо рідну,бережімо слово, з щирістю шануймо українську мову»


       Барвиста.  Поетична.  Квітуча. Мальовнича. Чарівна. Співуча. Cолов’їна. Барвінкова. Влучна. Неповторна. Жива. Гнучка.  Велична. Безсмертна. Рідна. Найрідніша. Найдорожча…
     Скільки епітетів можна підібрати для характеристики нашої української мови! Вона модна. Вона м’яка. Вона унікальна. Наша мова.
      Наша мова оспівана поетами. Українською мовою писали свої твори Тарас Шев­ченко і Леся Українка, Маруся Чурай та Володи­мир Сосюра, Павло Тичина і Максим Рильський.
Неповторною рідною мовою пи­шуть свої твори й сучасні відомі письменники та поети — Ліна Костенко та Ганна Чубач, Дмитро Білоус і Марія Познанська та багато інших.
      Біликівська сільська бібліотека – філіал спільно з класним керівником 3 класу Корнієнко Наталією Петрівною провели для учнів літературний пінг – понг «О мово моя, душа голосна України». Діти ознайомилися з крилатими виразами українських письменників «Ти могутня рідна мово! Мово – пісня колискова!». Розпочали масовий захід із розминки «назви іменників однієї тематичної групи». Пограли в дві гри «спробуй казку розгадати» і «Я скажу, а ти продовж». Продовжили вікториною «Скажи без затримки» після якої відбулося «Мовне асорті». Діти з задоволенням на швидкість читали скоромовки «Скоро мовить скоромовка». Учні з задоволенням грали в «Всезнайко» і «Метаграми».

      Власноруч діти зробили листочки щоб зробити незвичайну виставку-інсталяцію «Деревце вражень». Яке є окрасою книжкової виставки «Мови чисте джерело». На його листочках діти залишили найкращі, найтепліші слова про рідну мову, рідне слово.
     Для кожного народу дорога його мова, а нам, українцям, найближча до серця — українська. Так давайте ж разом вивчати, зберігати та примножувати українську мову, і нехай нашому роду ніколи не буде переводу.
                                                           Наталія Ганженко.
                             Бібліотекар Біликівської сільської бібліотеки – філіалу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Духовні скарби наших предків.

     Разом із пробудженням природи від   зимового сну в Україні починається весняний цикл народних свят. На цей період припадає одне з най...