Шукати в цьому блозі

субота, 27 лютого 2021 р.

«Кращі друзі й помічники, розумні книги – словники».

Не бійтесь заглядати у словник:

Це пишний яр, а не сумне провалля;

Збирайте, як розумний садівник,

Достиглий овоч у Грінченка й Даля... 

(М. Рильський) 

    Словники відіграють велику роль у сучасній культурі, у них відбиваються знання, накопичені суспільством протягом століть. Вони служать цілям опису і нормалізації мови, сприяють підвищенню правильності і виразності мови його носіїв. 

    Якщо ми хочемо бути грамотними, то насамперед повинні постійно звертатися до словників, довідників, енциклопедій. Вони потрібні всім - від наймолодших школярів до людей солідного віку. Це знаряддя, за допомогою якого ми вивчаємо та вдосконалюємо свою мову. Словники - універсальні інформаційні джерела для розуміння того чи іншого явища та найпевніша консультація щодо мовних норм. Словники бувають різні: перекладні, діалектні, граматичні, словники сполучуваності, ідеографічні, семантичні й асоціативні, історичні, лінгвокраїнознавчі, культурологічні, морфемні й словотворчі, зворотні, орфографічні, орфоепічні, синонімічні, словники антонімів, лінгвістичних термінів, іноземних слів, словники назв жителів, географічних назв, неологізмів, омонімів, паронімів, скорочень, епітетів, порівнянь, метафор, словники соціальних і професійних діалектів, мови письменників і окремих творів, довідники труднощів мови, словники термінологічні, тлумачні, топонімічні, етимологічні, фразеологічні, частотні. Одним словом їх дуже багато.   

        Біликівська сільська бібліотека провела для учнів 7 класу бібліотечний урок. Здобуті знання в коледжі я втілила в життя. Метою заходу було ознайомити учнів зі словниками як одним із видів довідкової літератури; удосконалити навички пошукової роботи, зорової пам’яті, зв’язного мовлення; виховувати любов і повагу до рідної мови та до читання довідкової літератури. Навчити учнів користуватися довідниками, енциклопедіями та словниками.

        Для них була підготовлена книжкова виставка «Словнички – розумнички», проведене опитування «Що ж цікаве я вже знаю», прозвучала інтерактивна розповідь «Величні книги, які все знають», відбулося знайомство з книгами «Не бійся заглядати у словник: це пишний сад, а не сумне провалля», обговорення «Словники різного типу», а на останок тестування «Словники я маю, та відповіді відгадаю».

      «Словник - інструмент пізнання світу». Ви знаєте яку велику роль в житті людини відіграє довідкова література. Вона допомагає знайти відповіді на хвилюючі запитання, зазирнути у світ нового, цікавого, до цих пір ще не звіданого. Тож запрошуємо до нашої бібліотеки, ми знайдемо для вас найкращу довідкову літературу.

                                                                            Наталія Ганженко.

                                        Практикантка Гадяцького фахового коледжу культури і мистецтв ім. І.П. Котляревського.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

"До дня пам'яті та примирення"

       8 та 9 травня відзначаються Дні пам'яті та примирення, присвячені пам'яті жертв Другої світової війни.        Перемога на...