Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 6 серпня 2021 р.

Нові надходження.

         Кожна бібліотека радіє новим надходженням книг до свого фонду. От і ми радіємо разом з користувачами що отримали сьогодні п’ять книг. Краєзнавча, для молодших користувачів, і енциклопедичні бібліографічні словники.

     Українська ідентичність, писана світлом. Ч.1. Серед численних краєзнавчих видань пропонована книга посідає особливе місце. Її основа - це світлини кінця ХІХ-початку ХХ століття авторства відомих тогочасних фотографів Полтавщини.

      Частина з них - документальні, репортажні, зроблені на вулицях, під час подорожей краєм, інші - це портрети, зроблені в ательє або на натурі й призначені насамперед для домашнього використання. Проте всі фото приваблюють високою майстерністю, вмінням достовірно і водночас художньо передати особливості місцевості, зовнішньості та характери зображених людей.

     Видання має на меті привернути увагу до історії рідного краю,активізувати дослідницькі пошуки, спонукати до вільного, неупередженого особистісного вивчення історії.

     Гевленко Любов. Пригоди кота Мурчика в Полтаві. Це казкова розповідь про місто, яке має давню й непросту історію. Головний герой книжки кіт Мурчик, подорожуючи Полтавою, потрапляє у різноманітні кумедні ситуації, з яких вдало виходить завдяки друзям. Юний читач може дізнатись немало цікавого про начебто знайомі місця, вулиці, будинки, споруди, довідатися про історичні події, пов'язані з Полтавою, саме через художній твір. Це не просто інформація про минуле і не довідник про те, що було, а захоплюючий процес пізнання міста, в якому нам пощастило жити. Книжку вдало доповнюють світлини пам'ятних місць та мальовані персонажі.

 Ротач Петро. Полтавщина літературна у трьох книгах. Тритомник « Полтавщина літературна» - це унікальний бібліографічний словник, робота над яким велася 55 років. Він охоплює період від ХVII століття до наших днів. До словника увійшли понад 3 тисячі довідок про авторів літературних, публіцистичних, критичних творів, спогадів, щоденників, перекладів, підручників, навчальних посібників тощо – діячів культури, науки, громадсько- політичних і релігійних рухів та окремих особистостей, які народилися, училися, працювали, померли чи поховані на історичній Полтавщині ( у межах колишньої Полтавської губернії Російської імперії) або були творчо пов’язані з цим краєм. Тут уміщені відомості з напівзабутих місцевих джерел, на сьогодні малодоступних і рідкісних. Зібраний матеріал засвідчує невичерпне багатство творчого потенціалу Полтавщини, її вагомий внесок у формування та розвиток української (та й світової) культури.

       Видання розраховане на широке коло науковців – професіоналів і аматорів, краєзнавців, учителів, студентів і аспірантів вищих навчальних закладів, учнів, а також усіх, кому не байдужа історія й культура України.

   Хто захоплюється історією Полтавщини то Вам до нас!                                                                                                                                  Наталія Ганженко.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

"До дня пам'яті та примирення"

       8 та 9 травня відзначаються Дні пам'яті та примирення, присвячені пам'яті жертв Другої світової війни.        Перемога на...