Шукати в цьому блозі

середу, 17 червня 2020 р.

Літо розпочалося! Обираємо книги для дітей середнього та старшого шкільного віку.


     Читаю і відпочиваю. А для гарного відпочинку потрібна хороша книга. Тож для вас ми підібрали такі книги.
Дойл А. К. Записки про Шерлока Холмса / пер. І.Л. Базилянскої.-Харків: ВД «Школа», 2018.-592с.  (Золота серія «Бібліотека пригод»).
     У переважної більшості читачів усього світу ім’я англійського письменника Артура Конан Дойла – автора понад 70 книг – нерозривно пов’язане з його легендарним літературним героєм – сищиком Шерлоком Холмсом. Кожна сторінка цієї книги – це захоплюючі безпомилкові пошуки і несподівані знахідки проникливого, допитливого детектива, короля дедуктивного методу розслідування й психологічного аналізу найрізноманітніших таємничих обставин і подій.
Мензатюк Зірка. Дике літо в Криму. Пригодницька повість. – Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018.- 192 с.
     Герої нового твору відомої української письменниці Зірки Мензатюк уже відомі читачам з її повісті «Таємниця козацької шаблі». І ось вони знову вирушають у мандрівку…
     «Дике літо в Криму» - це гостросюжетна повість про літні канікули на кримському узбережжі, про дружбу київської школярки Наталочки з татарськими ровесниками.
     Оселившись у наметі на дикому березі моря, допитлива п’ятикласниця зіткнеться з несподіваними небезпеками й загадками, втраплятеме у моторошні пастки. Та найбільшою таємницею стане коштовний срібний пояс, схований 1944 року, коли татарів насильно вивозили з рідного Криму. Однак Наталочка та її нові друзі ще не знають, що цю реліквію розшукують не тільки вони…
Кокотюха Андрій. Гімназист і вогняний змій. Пригодницько-детективна повість. Для середнього шкільного віку. – Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2019.- 272 с.: іл.
     Після пригод із Чорною Рукою у житті гімназиста Юрка Туряниці таємниць і загадок стало ще більше. Дивні речі кояться в столиці – одна за одною горять українські історичні будівлі. Деякі сліди ведуть до Першої зразкової гімназії, яка ризикує втратити репутацію ще й через… наркотики. Восьмикласник Юрко Туряниця разом з приватним детективом Назаром Шпигом та вірними бульдогом джентильменом знову беруться за справу. Та чи під силу звичайному гімназистові випередити злодіїв і врятувати від забуття українську історію? …
     У другій книзі відомого письменника Андрія Кокотюхи знову багато карколомних подій, смертельних небезпек, драматичних непорозумінь, покинутих будинків і, звичайно ж, страхітливого вогню.
Гоголь М. Тарас Бульба. Вій. Вечори на хуторі поблизу Диканьки / Микола Гоголь; пер. І.Л. Базилянської. – Харків: ВД « Школа», 2018.- 448с. – (Золота серія «Бібліотека пригод»).
Славетна історія запорозького козацтва, яка й досі бентежить уяву сучасників, завдяки безсмертній повісті М.В. Гоголя, завдяки пригодам і подвигам її героїв стала надбанням скарбниці світової пригодницької літератури. Розповідь про родину козацького полковника Тараса Бульби – це вражаюча історія становлення й прояву людських характерів і людської долі.
Твен, Марк. Принц і злидар: повість/ Марк Твен; пер. з англ. Марії Рябової. – Київ: Знання, 2017. – 207с. – (Скарби: молодіжна серія).
     « Принц і злидар» - перша й найвідоміша історична повість Марка Твена (1835-1910), в якій за допомогою зразкового сюжету розкриваються недоліки державної й судової системи Англії ХVI століття. Герої твору – англійський принц і хлопчик –злидар – міняються ролями та із захватом пристосовуються до нових умов життя, хоча на їхню долю випадають не лише приємні миті. У кінці книги головні герої розуміють, що життя кожної людини має свої принади та свої труднощі і лише мудрі й гідні вчинки роблять нас по-справжньому щасливими.
Бальзак О. де. Гобсек / Оноре де Бальзак; пер. із фр. В.Глуховської.-Київ: Форс Україна, 2019.- 96с. (Читака)
     Цинічний і розумний лихвар на ім’я Гобсек має єдину пристрасть у житті – жадобу до грошей, які стали смислом його існування, замінивши всі радощі людські. Ця руйнівна й жахлива жага випалює всю людяність у душі лихваря, й заради наживи Гобсек не зупиняється ні перед чим. Жадібність змушує Гобсека йти на сумнівні авантюри і, зовсім не відчуваючи докорів сумління, калічити людські долі багатьох паризьких аристократів, які він тримає у своїх руках. Та чи втішить життя самого Гобсека, чи приголубить його доля під кінець існування? Про це ви довідаєтесь, прочитавши повість  Оноре де Бальзак, що є частиною неперевершеної «Людської комедії»
Михайло Булгаков. Собаче серце / Михайло Булгаков; пер. з рос. С. Андрющенко. – Київ: Форс Україна, 2018.- 144с., іл.
     Це історія пса, якого завдяки експеременту перетворили на людину. Проте наслідки такого перетворення трагічні.
     У повісті «Собаче серце» до найдрібніших деталей відтворено картину сучасного письменнику життя, утім вона в жодному разі не стає документальним портретом епохи, натомість перед нами постає гротескний образ тогочасної дійсності.
     Повість є довершеним взірцем сатиричної фантастики. Михайло Булгаков написав її 1925 року, але через цензуру вона була заборонена до друку і так і не побачила світ за життя письменника. Уперше повість вийшла 1968 року в Лондоні, а в СРСР – аж 1987. І лише за 30 років опісля першої публікації на пострадянському просторі з’явився переклад українською мовою.
Микола Гоголь. Ніч на передодні Різдва / Микола Гоголь; пер. з рос. Оксани Кобелецької. – Київ: Форс Україна, 2018.- 96с., іл.
     Микола Гоголь (1809-1852) – письменник зі світовим ім’ям, літературний доробок і життя якого оповиті купою таємниць і загадок. Українське походження надихнуло М. Гоголя на створення циклу колоритних повістей «Вечори на хуторі біля Диканьки». Наразі читачам пропонується новий переклад повісті «Ніч на передодні Різдва», події якої оповиті магії очікування неймовірного свята з описом усіх різдвяних традицій українського народу, а також з історією про перше кохання, що лишається незламним усупереч усьому і розквітає у радісний день Різдва Христового.
Воронина, Леся.Таємне товариство близнюків, або Чудисько озера Лох-Ойх та інші страховища: повість  Леся Воронина. – Київ: Знання, 2018.- 143 с.: іл.
     Хижі космічні прибульці – синьоморди, які володіють універсальною зброєю, хочуть перетворити землю на власну колонію. Адже на нашій планеті існують місця сили – стародавні споруди-мегаліти, що можуть наділити будь-яку живу істоту надприродними властивостями. Однак Клим Джура, хлопець, який розуміє мову синьомордів і вміє читати їхні думки, збирається перемогти ворога його власною зброєю. Здійснити небезпечну операцію «Антижаб-4», від успіху якої залежить доля людської цивілізації, Климові допомагають не лише члени Таємного Товариства Близнюків, а й загадкове чудисько озера Лох-Ойх…
Чарлз Діккенс. Різдвяна пісня в прозі: святвечірнє оповідання з привидами / Чарлз Діккенс; пер. з англ. М. Філоненко; за заг. Ред. Т.Клюкіної.-Київ: Форс Україна, 2019.- 144с., іл.
     Головний герой повісті «Різдвяна пісня в прозі» - жорстокий і скупий стариган Скрудж, який зневажає радощі й свята, а обожнює лише гроші, постійно примножуючи власні статки. Навіть у свят вечір він заміряється працювати, аби збагатитися ще більше. Утім у святкові дні частенько трапляються дива. Скруджа стрічають три Духи, які показують старигану його минуле, теперішнє, а також можливе майбутнє життя, якщо він не схаменеться  й не опам’ятається від жадоби збагачення, якою просякнутий кожен його подих.
Шеклі Р. Запах думки: вибрані оповідання / Роберт Шеклі; пер. з англ. О. Бершадської.- Київ: Форс Україна, 2019.- 80 с., іл. (Читака).
     Твори Роберта Шеклі вже давно зажили слави класики світової фантастики. Неповторний авторський стиль, сповнений блискучого гумору, яким американський фантаст описує важливі проблеми для всього людства, прагнення до змін і спрямованість у майбутнє, не залишає байдужим жодного читача, примушуючи з часом знову і знову повертатися  до його творів, перечитувати і відшукувати нові грані та прихований зміст. Оповідання, що увійшли у цю збірку, є єдиними з найвизначніших у творчому доробку Роберта Шеклі, і допоможуть юному читачеві прочитати завісу до фантастичного світу космічних пригод, лишивши назавжди закоханість у таємні глибини космосу.
Воронина, Леся. Таємне товариство Блазнів, або Балансування на краю прірви: повість / Леся Воронина. – Київ: Знання, 2019.- 143 с. : іл.
     Хіба можна було уявити, що головний герой цієї книжки Клим Джура та його друзі із Таємного Товариства Блазнів потраплять у пастку під час циркової вистави? Підступні прибульці-синьоморди, які хочуть підкорити Землю, цього разу замаскувалися під клоунів та відволікають увагу публіки  фокусами і дивовижними виступами дресированих тварин. І ніхто з глядачів не підозрює, що іх збираються перетворити на слухняних зомбі, готових виконувати будь-які накази чужопланетних хижаків. Єдина людина, котра володіє мовою прибульців і може читати їхні думки, - це Клим. Однак для того, щоб перемогти космічних монстрів, хлопцеві доведеться використати надприродні властивості, які він здобув, опинившись під час грози на вершечку гори Треп у магічному кам’яному лабіринті-кромлеху. І що разу, долаючи все нові й нові небезпеки, члени Таємного Товариства Блазнів почуваються так, ніби балансують на краю прірви.
Монтгомері Люсі-Мод. Енн із Зелених Дахів: Роман / Люсі-Мод Монтгомері; пер. з англ. Анни Вовченко.- Львів: Урбіно, 2018.- 320с.
     Події цієї чудової книжки відбуваються в далекій Канаді, на острові Принца Едварда. На фермі Зелені Дахи живуть не молоді вже брат із сестрою, Метью й Маріалла Катбарти. Якось вони вирішили взяти із сирітського притулку хлопця, котрий міг би їм допомагати по господарстві. Проте їхньому здивуванню не було меж, коли виявилося, що замість хлопця до них прибула руденька худорлява дівчина, Енн Ширлі. І в цієї незвичайної істоти виявилася напрочуд химерна вдача!
     У нас є що почитати і чим вас зацікавити. Запрошуємо по нові книги.
                                                              Наталія Ганженко.
                                            Бібліотекар Біликівської сільської бібліотеки – філіалу.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Живий плач мертвої зони.

     26 квітня 1986 року. Була весна – квітуча, напоєна запахами землі й нового життя. Ніхто не здогадувався, що ця весна назавжди чорними...