Шукати в цьому блозі

вівторок, 16 червня 2020 р.

Дитяча література на літні канікули, для дітей молодшого і середнього шкільного віку. Проводимо час з користю.


  
Читаємо не тільки що потрібно, але і те що подобається.
Королів-Старий, Василь. Хуха-Моховинка: вибрані казки / Василь Королів-Старий. – Київ : Знання, 2018. – 143с.: іл. – (Скарбничка).
     Казки Василя Короліва-Старого (1879 – 1943) – справжня перлина української літератури. Автор переосмислив  і оживив  багатьох персонажів української міфології. Усі вони чесно живуть невидимими поруч із людьми, де можуть, допомагають їм, оберігають від лиха, злих вчинків, поганих думок. Письменник прагне облагородити українську «нечисту силу», позбавити дітей почуття жаху перед вигаданими страшними історіями, зацікавити молодь міфологією. Книга вчить  розрізняти добро і зло як у казках, так і в житті.
Винничук Юрій. Місце для Дракона: повість казка / Винничук Юрій, видання 2 – ге. – Чорні Вівці, 2018.- 94 с. : іл.
     Що станеться, коли народові буде замало смерті змія, бо зло ним не вичерпалося? Що буде, коли він кинеться шукати й інші джерела зла? Одного дракона на всю державу замало. Де взяти ще стільки драконів, аби кожен мав кого розіп’ясти? Де взяти стільки юд, аби мали на кого перекласти провину? Коли народ не має кого проклинати – сили його підупадають. Боже! Пошли нам драконів!
Ягелло Йоанна. Зелені мартенси: повість / Йоанна Ягелло; пер. з пол. Ярослави Івченко. – Львів: Урбіно, 2018. – 216с.
      На думку Фелікса, школа нагадує фронт, на якому точиться безупинне суперництво. У кого крутіший смартфон? Хто прийшов у фірмових  шмотках? Але Фелікс не збирається брати участі в цих змаганнях: у нього набагато серйозніші проблеми, до того ж, доводиться на невизначений час стати головою родини. Його мати знайшла роботу за кордоном, батько давно має нову сім’ю, а молодша сестра наближається до небезпечного підліткового віку і, як більшість її однолітків, аж ніяк не схильна до хатніх обов’язків!
     Отилія теж не схожа на своїх однолітків: барвистий одяг, копиця рудого волосся, зайва вага, якою дівчина взагалі не переймається, і улюблені зелені мартенси. А ще – оптимізм, який отилія-Опта просто випромінює, хоч їй і самій не бракує проблем.
     Не дивно, що Фелікс відразу звертає увагу на опту. Цих двох аутсайдерів швидко поєднає дружба. А може, щось більше?
Треверс, Памела. Мері Поппінс відчиняєдвері: Казкова повість: Книга третя: для мол. та серед. шк. віку /  Памела Ліндон Треверс; пер. з англ. Володимира Панченка; худож. Арсен Джанік’ян.- Київ: Рідна мова, 2015.- 208с. іл.
     На юного читача очікує нова зустріч з улюбленими героями знаменитої казкової повісті класика дитячої літератури Памели Ліндон Треверс (1899-1996)
Стельмах Я.М. Митькозавр із Юрківки: повісті та оповідання / Ярослав Стельмах; післямова Л. В. Хмелевської; худож. – іл. О.Г. Жуков; худож. – оформлювач М.С. Мендор. – Харків: Фоліо, 2019.- 200с. : іл. – (Шкільна бібліотека укр. Та світової літ-ри).
     … Історія ця починалась зовсім звичайно. Друзі-п’ятикласники Сергій та Митько приїхали на літній відпочинок у село. Вчителька ботаніки дала їм завдання – зібрати колекцію комах. Але ж хто міг уявити, що замість комах хлопці почнуть полювати… на страшну химеру, що живе в озері. Звідки взялась та потвора, як її захопити? Друзі починають діяти…
Воронина Леся. Суперагент 000 / Леся Воронина. – Харків: Вид-во « Ранок», 2019. – 224 с.: іл. – (Серія «Пригоди»)
     Нездоланний Супергерой 000, як і годиться всім супергероям, розплутує найзагадковіші злочини, перемагає найпідступніших ворогів і рятує світ від неминучої загибелі. Іронічний детектив сучасної української письменниці Лесі Ворониної вже й сам став легендою. Сповнені жартів, іронії та смішних натяків, повісті про Гриця Мамая зацікавлять не тільки дітей та підлітків, а і їх батьків, якщо раптом вони не читали перші, вже раритетні, видання книжки.
Яріш Я. І. Самійло / Ярослав Яріш; іл. О. Продана. – Київ: Час майстрів, 2017.- 200 с.: іл. – (Серія «Рекомендуємо прочитати»)
     Звідки беруться козарлюги? Невже ними стають звичайні хлопці? Козак. Міцний і кремезний. Як дуб, широкоплечий, у вусі сережка, голова і підборіддя поголені – залишились тільки вуса та довгий чуб на тімені. Козак – палкий, сміливий, відважний, вправний, кмітливий і сильний духом, незламною волею, непохитною вірою та сповненим любов’ю серцем. Козак – то справжній муж, який все може, бо потужний і все здужає!
     Самійлу було лише 12 років. Доля вже давно забрала у нього батьків, змусила самотужки орати поле і стати опорою для старенького дідуся і малої сестрички. Та коли прийшла справжня біда, за спиною Самійла вітер розносив попіл зруйнованої домівки, а попереду лежало Дике Поле, за краєм якого молодша сестричка вже втратила надію на порятунок. І десь серед цього безмежжя на нього чатують вороги та небезпечні темні істоти Буй-Тур, Песиголовець, Тлуский Кіт і Грифон, чекає безстрашне козацьке братство та духовний наставник – славетний Мамай, а з ними прийде й пізнання того, що таке побратими, свобода, воля, честь і любов.
Ліндгрен, Астрід. Міо, Мій Міо: повість: для мол. і серед. Шк. віку / Астрід Ліндгрен; пер. зі швед. О. Сенюк; худож. В. Анікін. – К.: Рідна мова, 2019.- 128 с.: іл. – ( Серія «Класна Класика»).
     В одній із найзнаменитіших повістей класика шведської та світової літератури Астрід Ліндгрен розповідається про дивовижні пригоди юного героя – хлопчика Міо, про одвічну боротьбу добра і зла, втіленого в особі лиходія Като, про дружбу та взаємовиручку дітей, які не розгубилися, а згуртувалися у спільній боротьбі зі злом. Добро, як завжди, перемагає. За мотивами повісті знято знаменитий однойменний фільм (1987).
Кіркегор О.Л. Отто – носоріг: повість / Оле Лун Кіркегор. – Київ: Гранті – Т, 2010. – 80 с. іл. (Серія Сучасна дитяча проза).
    «Грум – хрум!» - тільки й промовляв Отто, ковтаючи книги…
Отто – це велетенський розкішний носоріг, такий самісінький жовтий, як шпалери в квартирі цегляного будиночка в невеличкому данському портовому містечку, де мешкає невеличкий хлопчик Топпер. Ані діти, ані дорослі мешканці будиночка, ані добродушний поліцмейстер, ані привітні пожежники не сподівалися, що Отто-носоріг улаштує для них чудове, проте метушливе свято. Вам же справді цікаво, звідки взявся носоріг на третьому поверсі цегляного будиночка?Запевняємо, за лапку його туди ніхто не приводив! А закінчилося це свято аж тоді, коли вже місяць підбився вгору понад міськими дахами…
Андрієвська, Емма. Казка про яян; Говорюща риба: казки / Емма Андрієвська. – Київ: Знання, 2019. – 143 с. – (Класна література).
    До пропонованої збірки входять літературні казки – притчі відомої української письменниці та художниці Емми Андрієвської, в яких за допомогою алегорії відтворено реальну дійсність та піднято проблеми, актуальні для сучасної людини. Зі сторінок книги читач дізнається багато цікавих історій, які розповідають одне одному незвичні співрозмовники – шакал і бляшанка. Кожна казка сповнена ненав’язливої мудрості, вражає оригінальністю, незвичайними пригодами та загадковими персонажами.
Андрусяк І. Стефа і Чакалка: казково-пригодницька повість / Іван Андрусяк. Художник Ольга Кузнецова. – Київ: Фонтан казок, 2019. – 240 с., іл.
     Чакалка дуже страшна! Вона приходить уночі до неслухняної дитини, заберає її у звуконепроникний мішок, несе в темний ліс – і так починаються веселі розбишацькі пригоди…
     Повість Івана Андрусяка «Стефа і її Чакалка» - одна із знакових творів сучасної української дитячої літератури, які найбільше полюбилися малюкам за останнє десятиліття. Так само захоплено читачі сприйняли і продовження історії – повість «Кабан дикий – хвіст великий». А в цій книжці разом із ними до вас приходять новісінька третя повість – «Чакалка і Чукакабра», у якій два уславлені фолькльорні персонажі нарешті завдяки Стефі зустрічаються, щоб остаточно перемогти Великого Бабая і його зграю справжніх страшил.
Гаврош Олександр. Неймовірні пригоди Івана сили, найдужої людини світу. Пригодницька повість.- Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2017, видання четверте. – 176 с.: іл.
     Пригодницька повість відомого дитячого письменика Олександра Гавроша розповідає про яскраві пригоди неперевершеного гірського силача Івана Сили. Прототипом головного героя повісті став легендарний закарпатський богатир Іван Фірцік, який виборов звання чемпіона Чехословаччини та Європи з кількох видів спорту і об’їздив півсвіту, виступаючи в цирку, де здобув чимало яскравих перемог.
     Нові книги неймовірно цікаві, не гайте часу завітайте до нашої бібліотеки.
                                                                                 Наталія Ганженко.
                                                    Бібліотекар Біликівської сільської бібліотеки – філіалу.
    


Немає коментарів:

Дописати коментар

Живий плач мертвої зони.

     26 квітня 1986 року. Була весна – квітуча, напоєна запахами землі й нового життя. Ніхто не здогадувався, що ця весна назавжди чорними...