Шукати в цьому блозі

пʼятниця, 17 червня 2022 р.

Нові книги про історичну правду.

 

До нашої бібліотеки надійшли нові книги про історію Українського народу. Про те що ніколи ми не зможемо забути. Ні ми ні наші діти ні онуки. Пам'ять зтерти не можливо.

      Марочко В. Голодомор 1932-1933 роки. Хроніко-документальне видання відтворює факти, події, явища в селах Української СРР 1932—1933 рр. — Голодомору, спричиненого суцільною колективізацією, надмірними хлібозаготівлями, репресіями. Використано опубліковані збірники документів і матеріалів, архівні фонди України та Росії, листування і таємні шифрограми Сталіна, листи селян до партійно-радянської номенклатури, доповідні записки іноземних дипломатів. Для істориків, педагогів, краєзнавців, студентів — усіх, кому не байдуже трагічне минуле українського народу.

    Василь Вертелецький. Чорнобиль – незагоєна рана України. У книзі описано подвиг жителів Миргородщини, які виявили високий патріотизм, героїзм і мужність при виконанні військового та громадянського обов’язку перед Батьківщиною під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Зібрані спогади та досліджено долі людей різних професій: пожежників, ліквідаторів, водіїв, педагогів, солдатів строкової служби та миргородських правоохоронців, які, не шкодуючи свого життя та здоров’я, приборкали найстрашніше лихо в історії людства.

    Журавльов Д. Визначні битви та полководці української історії. Ця книжка розповідає про битви та людей, які в них здобували перемоги, славу, загибель чи ганьбу протягом довгої та напрочуд кривавої української історії. Від походу Аскольда і Діра на Константинополь 860 року до битв Великої Вітчизняної війни, від оборони Києва у 1240 році до оборони Севастополя у 1941–1942 р. Для усіх битв наводяться відомості про дату та місце, командувачів, передумови та сили супротивників, особливості озброєння і хід подій, втрати сторін та наслідки, які мала битва для історії. На картах-схемах зображено розташування військ та хід бою. Також тут містяться короткі дані про більше ніж 100 воєначальників, від Ярослава Мудрого та князя Галицького Данила Романовича до генерала армії Ватутіна та маршала Конєва.

    Архіви окупації 1941-1944 роки. У виданні вперше представлено інформацію про так звані «окупаційні фонди» державних архівів України. Понад півстоліття цей потужний документальний масив був здебільшого засекреченим і недоступним для дослідників. Тож його публікація слугуватиме розширенню джерельної бази дослідження історії Другої світової війни на українських землях, відкриє нові можливості для глибшого і детальнішого вивчення нацистської окупаційної політики, усіх сфер життя населення на окупованій території. Актуалізована інформація допоможе розкриттю маловідомих сторінок історії України 1941—1944 рр. У контексті загальнолюдської трагедії найжорстокішої зі світових воєн, що є важливим також з погляду міжнародного співробітництва в гуманітарній сфері, сприятиме захисту соціальних інтересів і гідності жертв націонал-соціалістського режиму, попередженню загрози тоталітаризму, поширенню взаєморозуміння між народами світу. На сторінках видання можна буде також побачити «обличчя» війни й окупації (боротьбу, побут, руїну, голокост) у фотодокументах, ознайомитися з роздумами сучасних істориків на цю тему. Книга стане у пригоді не лише історикам-науковцям, студентам, аспірантам та викладачам гуманітарних навчальних закладів, а й усім, хто не байдужий до минулого та майбутнього України.

    Геноцид українців 1932-1933 роки за матеріалами досудових розслідувань. У науковому збірнику друкуються укази та розпорядження президентів України щодо вшанування пам’яті українців, знищених комуністичним тоталітарним режимом у 1932-1933 роках. Основу джерельної бази видання формує вибірка з матеріалів архівної кримінальної справи №475 яка складається із 331 тому та зберігається в архіві Київського апеляційного суду. До наукового збірника також увійшли окремі матеріали кримінального провадження та деякі інші документи.

    Сергійчук Володимир Етнічні межі і державний кордон України. На великому архівному матеріалі доктор історичних наук Володимир Сергійчук досліджує, як століттями царська, а потім більшовицька Росія, панська Польща, Австро-Угорська монархія, боярська Румунія здійснювали експансію щодо України, загарбували її історичні землі, нищили культуру, душу, мову. І сьогодні окремі політичні сили наших сусідів, розраховуючи на економічні і політичні труднощі в Україні, прагнуть ставити перед нею територіальні претензії.

    Сергійчук Володимир.  Що дала Україна світові? У пропонованій книзі вперше комплексно оцінено внесок видатних українців у розвиток світової науки, техніки, освіти і культури.

     Смолій В. Українська національна революція ХVII cт. (1648-1676 рр.) У праці на ґрунтовній джерельній базі та з урахуванням досягнень вітчизняної і світової історичної думки в царині дослідження революційних рухів раннього Нового часу зроблено спробу представити феномен Української революції XVII ст. в сукупності та взаємодії його політичних, соціальних, економічних і ментально-свідомісних складових, а також показати її роль і місце в українській і європейській історії.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

"До дня пам'яті та примирення"

       8 та 9 травня відзначаються Дні пам'яті та примирення, присвячені пам'яті жертв Другої світової війни.        Перемога на...