Шукати в цьому блозі

вівторок, 31 січня 2023 р.

Байкар родом із Полтавщини.

     Народився Євген Павлович Гребінка 2 лютого 1812 року в сім’ї дрібного поміщика – відставного гусарського офіцера – на хуторі Убіжище на Полтавщині. Найвизначніше місце в творчості  Євгена Гребінки  посідають байки. Байкарський доробок Гребінки складається з 27 творів, але за тематикою досить різноманітний.

      У  байках  мова йде переважно про багатих і бідних, сильних і слабких, про повну безправність і беззахисність простого люду ( «Зозуля та Снігир», «Ворона і Ягня», «Будяк та Коноплина», «Рожа та Хміль» ). Окремі вирази байок, навіть їх назви, взяті з народних джерел, у свою чергу пішли в народ, як приказки, стали крилатими словами («А Лебедь плись на дно – і випурнув, як сніг», «Мовчи! Почують – будеш битий», «Лисичці ж ратиці оддать», «Дурний! Дурний! А в школі вчився !»).

      Оформлена виставка портрет «Автор пречудових українських байок» присвячена 211 річчю від дня народження Євгена Гребінки, українського письменника, славетного байкаря, який у плеяді попередників Тараса Шевченка в українському красному письменстві посідає своєрідне місце.

      Його печально коротке життя було навдивовижно наповнене різноманітною творчою активністю. В опублікованих за п'ятнадцять років понад сорока творів відбилися окремі сторони українського життя, побут і звичаї чиновництва, загибель "маленької людини" в бездушному середовищі, поміщицька сваволя й пригнічення кріпаків, їх безправне, рабське становище. Його класичні байки, ліричні поезії позначені щирим співчуттям до простого трудівника, прозові твори назавжди увійшли в скарбницю вітчизняної культури.

Немає коментарів:

Дописати коментар

9 травня – День Європи

     Цьогоріч Україна відзнача є День Європи разом із країнами Європейського Союзу – 9 травня. Адже ми - частина родини європейських держ...